Investice všední i nevšední

Za posledních 5 let jsem naspořil nějaké peníze. A celou dobu jsem je nechával ležet na spořícím účtu se ziskem cca 1 %. Mohl jsem je investovat, ale čekal jsem na výjimečnou příležitost. Na výjimečnou investici, která by stála za to, při jejímž objevení bych ucítil mravenčení v zádech a řekl si TOHLE JE ONO.

 Ta příležitost dlouho nepřicházela a inflace mi mezitím zkrátila mou naspořenou rezervu o cca 15 %.

V poslední době se množí zprávy, že to bude ještě horší, a tak jsem se rozhodl dále již nečekat, až si mě výjimečná investice najde, a začal jsem ji aktivně hledat sám. 

Finančním poradcem jsem už 16 let, a tak by se zdálo, že to bude jednoduché, nicméně jsem poměrně náročný klient, v mnoha ohledech opatrný, v jiných naopak progresivní. A rozhodně jsem nehodlal vsadit vše na jednu kartu.

Své požadavky jsem po dlouhých úvahách specifikoval takto:

  • Chci najít klasickou investiční platformu, která bude sloužit pro standardní nákup akcií či dluhopisů, s jasně definovanými poplatky. Sem bych z opatrnosti poslal větší část svých volných prostředků.
  • Chci najít relativně agresivní alternativu pro zisk kolem 10 % p.a., která může být i bez dohledu ČNB. Zde se projevuje odvážnější část mého investičního já, posílal bych sem 10 až 20 % svých volných prostředků.
  • Chci nakoupit komodity, ale takové, které můžu mít doma, abych se jimi mohl pokochat, protože jsem požitkář?. Opět bych tímto způsobem investoval 10 až 20 % svých volných prostředků.

Asi před půl rokem jsem tedy zasedl k internetu a udělal si takové malé soukromé výběrové řízení. A v tuto chvíli už sbírám plody své práce.

 

Ad 1) Klasická investice

Klasická investice pro mě znamená, že můžu nakoupit portfolio otevřených podílových fondů, které pak přelívám dle ziskovosti tak, aby neprodělaly.

Další variantou je, že svěřím peníze někomu, kdo to bude dělat za mě, tedy v podstatě využít fondy fondů.

V rámci svého průzkumu jsem však objevil ještě další variantu, „placené“ poradenství, kde autopilot rozděluje peníze do portfolií dle mého nastavení na počátku. Toto poradenství se jmenuje Edward a je to platforma od Viktora Hostinského, se kterým už spolupracuji řadu let a považuji jej za největšího investičního guru v ČR.

Edward mě velice zaujal! Rebalancuje portfolia do připravených kyblíků, což znamená, že přelévá peníze z jedné části portfolia do druhé podle toho, kde realizuje největší zisk. Za mě super nápad a posílám tam zhruba 70 % svých volných prostředků. Na začátku jsem si definoval cíle, tedy kolik peněz a kdy chci vybrat, a těším se z každého dalšího měsíčního výpisu.

Viktor Hostinský vytvořil i krátká názorná videa, po jejichž shlédnutí vše snadno pochopíte.

https://youtu.be/6ze1F5rh0s4

https://youtu.be/c_UNO5utSYY

Tato platforma slaví úspěch i u řady mých klientů a z měsíčních výpisů už se netěším jen já?.

 

Ad 2) Agresivní investice

Zde už byl výběr trošku složitější. Tady mluvíme o firmách, které si od vás „půjčí“ peníze a nějak je zhodnocují s daným ziskem. Navíc tím, že nabídky nemůžou být veřejné (nespadají totiž pod regulaci ČNB), tak se takové firmy i hůře hledají. Někdy taková firma může být postavena na jednom muži a může to být letadlo, které jednou přistane.

Firmu, kterou jsem si nakonec vybral pro sebe, mi doporučil pečlivý a svědomitý kolega, který dělá ve financích již 20 let a který tam sám peníze poslal.

Jedná se o českou firmu, která obchoduje na komoditním trhu a klientovi za svěřené peníze posílá 12 % ročně v měsíčních výplatách, tedy každý měsíc jedno procento. Výši těchto úroků firma „garantuje“, což je od nich sice hezké, ale mě to vždy rozesmává, protože veškerá garance končí tehdy, když firma zkrachuje a při výplatě peněz tady už nebude.

Toto riziko se jmenuje kreditní. Creditum=dluh. Půjčujete firmě peníze a musíte věřit, že až přijde čas, tak vám je vrátí.

Nicméně věřím, že firma, kterou jsem si vybral, má rozumný záměr a tým lidí, který už s komoditami obchoduje řadu let. Rozhodl jsem se posílat sem 15 % svého portfolia. A už šest měsíců sbírám měsíčně úrok 1 % ze své investice. Za rok tak dosáhnu zisku 12 %.

Do tohoto článku vám však nemůžu napsat její název, protože zákon u firem, které nespadají pod regulaci ČNB, neumožňuje veřejnou nabídku.

 

Ad 3) Komodity

Mezi komodity patří například ropa, plyn, pšenice, ale také drahé kovy. Možností je zde spousta a se vzrůstající inflací se toto zdá jako zaručená volba. Já bych však měl rád své investiční komodity doma, takže barel ropy nebo pytel pšenice nebude pro mě to pravé ořechové.

Na řadu tedy přichází zlato, stříbro a jiné drahé kovy s certifikátem. Nicméně je zde potřeba počítat s drobným zádrhelem.

Při nákupu malých slitků, což jsou cihličky zlata, podstupujete velký bit offer spread. Tento Rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou znamená, že pokud zlatou minci o váze trojské unce (31,1035 g) nakoupíte u společnosti například za 44.000 Kč, tak ji obratem u té stejné společnosti můžete prodat třeba jen za 38.500 Kč. Tomuto rozdílu se nevyhnete, jen jej můžete snížit tím, že nakoupíte větší cihlu či minci, kterých se ale zase při prodeji hůře zbavíte.

Abych co nejvíce eliminoval tyto nevýhody, nakoupil jsem mince jak stříbrné, tak zlaté nejvíce o váze jedné trojské unce. Rozdíl nákupu a ceny je sice vyšší než u slitků ve stejné váze, ale teoreticky by mince mohla mít v budoucnu větší sběratelskou hodnotu.

Poměrně dlouho jsem hledal instituci, která umí stříbro a zlato prodávat a také odkupovat. Našel jsem a uzavřel jsem s ní dohodu o spolupráci. Mým klientům už jsem zde pomohl nakoupit více než kilogram zlata.

To, co mě ale zaujalo v oblasti komodit snad ještě více, je možnost nakoupit investiční alkohol. Je pravdou, že sbírku rumů už si nějakou dobu skládám, a tak jsem k nim přihodil ještě pár investičních kousků, které mi mimo jiné dělají radost vystavené na poličce. Jejich cena rozhodně půjde nahoru a riziko, které podstupujete, je jen v tom, že se při nějaké párty jedna či dvě lahve otevřou?.

Některé lahve, které jsem nakoupil před dvěma lety, mají dnes více než dvojnásobnou hodnotu. Nakoupil jsem například Diplomatico Single Vintage z roku 2001 za 8.000 Kč za láhev a dnes se na specializovaných serverech prodává za 22.000 Kč za kus.

Tahle oblast nevšedních investic mě opravdu hodně baví a už jsem si našel oblíbené weby, kam se chodím dívat a lovím pro sebe nové krásné kousky.

Do lesklých mincí a krásných lahví jsem vložil cca 15 % svého portfolia.

Možností, kam investovat peníze, je v dnešní době opravdu hodně, nicméně tohle jsou mé cesty s vidinou oklamat mršku inflaci. A rozmnožit peníze částečně i s rizikem, že o ně můžu přijít, a mazlit se po večerech s lahvemi rumu a vzácnými mincemi. S tím vším jsem vám schopen pomoci ?.

Jinak prosím neberte tento článek jako radu, jak zaručeně zbohatnout, je to spíš pro inspiraci, kam je možno uložit peníze, abyste ročně nepřicházeli o jednotky (krizově desítky) procent na běžném účtu.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, neváhejte a nenechávejte své peníze zahálet. Plíživé znehodnocování peněz inflací může být zrádné.


Vytisknout   E-mail